Terrarium. Zwierzęta, rośliny, wyposażenie i aranżacje
Terrarium. Zwierzęta, rośliny, wyposażenie i aranżacje - Edgard

„Terrarium. Zwierzęta, rośliny, wyposażenie i aranżacje”, Paweł Czapczyk

Książka zredagowana w ramach współpracy z eKorekta24.pl.

Przedstawiamy najobszerniejsze polskie kompendium o zwierzętach, wyborze i wyposażeniu zbiornika oraz pielęgnowaniu roślin w terrarium! Zawiera wyczerpujące opisy najpopularniejszych gatunków zwierząt! W poradniku ważne i interesujące informacje znajdą zarówno początkujący terraryści, jak i bardziej doświadczeni hodowcy, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę. Poradnik w sposób przejrzysty i wyczerpujący prezentuje różne gatunki owadów, pajęczaków, skorupiaków, płazów i gadów, a także podpowiada, jak krok po kroku stworzyć w domu terrarium leśne, tropikalne, pustynne lub błotne.

Dowiesz się z niego:

• jakie są najpopularniejsze gatunki zwierząt hodowanych w terrarium,

• jak wybrać odpowiedni typ i rodzaj terrarium,

• jakie zastosować ogrzewanie i oświetlenie, po jakie podłoże i dekoracje sięgnąć,

• gdzie zaopatrzyć się w rośliny do terrarium, jak je dobierać i sadzić,

• jakie są zasady karmienia zwierząt i jaką karmówkę wybrać,

• jak dbać o higienę terrarium,

• jakie są przyczyny, objawy i sposoby leczenia chorób i dolegliwości występujących u gadów i płazów,

• które zwierzęta są niebezpieczne lub trudne w hodowli i co każdy terrarysta powinien na ten temat wiedzieć.

Dr Paweł Czapczyk – od wielu lat pasjonat akwarystyki i terrarystyki. Autor książek, artykułów prasowych, a także audycji radiowych i scenariuszy do filmów dokumentalnych. W swoich terrariach uprawiał rzadkie okazy epifitów i storczyków, a hodował m.in. straszyki, chrząszcze, modliszki, ślimaki, pajęczaki, kraby, a także płazy ogoniaste i bezogonowe oraz żółwie i jaszczurki. Był redaktorem naczelnym „Zeszytów Terrarystycznych”. Obecnie jest członkiem Towarzystwa Naukowego Branży Zoologicznej Animalian.

Zakres poprawek: redakcja tekstu

Cookies

Korzystając z tej witryny, automatycznie akceptujesz używanie przez nas plików cookie. Czytaj więcej.

AKCEPTUJĘ